kleurprofielen en instellingen

Kleurprofielen

Ingesloten kleurprofielen en uitvoerintenties worden als input gebruikt voor de RIP. Het RIP-proces bevat kleuromzetting naar het outputprofiel per printer en materiaal.

Tips:

  1. We raden het gebruik van kleurprofielen van onze werkruimte aan.
  2. Als geen kleurprofiel ingesloten is, wordt het kleurprofiel van onze werkruimte toegekend.
  3. Als je een JPG bestand met een ingesloten kleurprofiel gebruikt tijdens het uploaden, wordt dit profiel niet ingesloten door ons systeem en zal het standaard profiel (FOGRA39 of sRGB) aan het bestand worden toegewezen. Om dit, en dus kleurproblemen in de print, te voorkomen raden wij aan het bestand aan te leveren als PDF met ingesloten kleurprofiel.

Kleurinstellingen

Voor kleurinstellingen in Adobe programma’s raden we de voorinstelling ‘Europa, algemeen gebruik 3’ aan.

  • - Kleurprofiel CMYK: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)
  • - Kleurprofiel RGB: sRGB (IEC 61966-2.1)

Pantone (PMS) kleuren

Om er zeker van te zijn dat je de beschikking hebt over het laatste Pantone palet, raadt Pantone aan om de ‘PANTONE Colour Manager‘ software te installeren via https://store.pantone.com/eu/en/system/digital-apps.html.

De laatste en enige juiste CMYK waardes voor specifieke Pantone kleuren kun je ook online vinden: https://store.pantone.com/eu/en/color-finder#/pick.

We gebruiken de informatie van steunkleuren (Spot colors) als referentie. Onze RIP-software bevat een bibliotheek met informatie zoals LAB-waarden om PMS-kleuren zo goed mogelijk te benaderen. Aan de hand van de LAB-waarde en de eigenschappen per machine en materiaal (outputprofiel), wordt de meest effectieve CMYK-waarde gegenereerd.

Gebruik Pantone Solid Coated (C). Bij Uncoated kleuren (U), wordt de matte uitstraling gesimuleerd en komen kleuren er dus minder verzadigd uit. In Adobe Photoshop is het invoeren van een PMS-kleur mogelijk met een steunkleurkanaal (Spot Channel).

Let op:

  • - PMS omgezet naar CMYK ziet er op het scherm hetzelfde uit, maar kan wel in een andere kleuruitvoer resulteren. 
  • - Er is kleurverschil mogelijk als er in een ontwerp een combinatie van vector (PMS) en afbeeldingen (CMYK) toegepast is.
  • - De kleuruitvoer van een PMS-kleur is bij benadering.
  • - Bepaalde PMS-kleuren vallen buiten het kleurbereik van digitaal full color print in CMYK.
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday