Ik wil mijn foto afdrukken, maar hoe nu verder?

Ik wil mijn foto afdrukken maar hoe?

Veel gestelde vraag, ik heb een foto en deze wil ik afdrukken op een fotopaneel of een akoestisch paneel of wat dan ook maar, maar de vraag is; Is mijn eigen foto geschikt om te printen?

Foto gemaakt met je iPhone?
Wat vaak voorkomt is dat de foto is gemaakt met een iPhone, De meest recente iPhones hebben een 12 megapixel camera, die standaard foto's maakt in een resolutie van 4032 x 3024 pixels. Dit is een beeldverhouding van 4:3 en het geldt voor alle toestellen vanaf de iPhone 6s. Ook de iPhone SE maakt foto's op dit formaat.

En dit wil je weten: verhouding 4:3 is 40x30cm maar dus ook 80x60cm en dus ook 160x120cm en alles wat in deze verhouding er tussen inzit..met andere woorden: Je kunt met formaat 40x30cm t/m 160x120cm bestellen mits je foto natuurlijk goed is, goed belicht, dus niet te donker, scherp genoeg is, dus niet bewogen maar dit zijn allemaal "dingetjes" die je zelf kunt controleren, toch?

Formaat controleren, dus wat is de verhouding van mijn foto;
Op de PC  Dat kan door op de PC door de eigenschappen van een bestand te bekijken. Klik met de  rechtermuisknop de foto in een directory, kies eigenschappen, en klik op het tabje ‘samenvatting’ of  ‘details’.   Als u het programma Paint op uw PC heeft, dan wordt de grootte van het beeld in pixels  weergegeven in de statusbar.   

Op een Mac 
Op een Mac selecteert u de foto in Finder en toetst command (appeltje) + i. De afmetingen staan  onder het kopje ‘meer info’. 

  1. Open de foto in de standaard Foto's software van Windows 10.
  2. Klik rechts boven op "Bewerken en maken".
  3. Klik vervolgens op "Bewerken".
  4. Kies "Bijsnijden en draaien".
  5. Klik op "Hoogte-breedteverhouding" en kies jouw gewenste verhouding.

Je wil teksten toevoegen, eigenlijk een bestand aanpassen of ontwerpen?
Dat kan, online, we hebben er een "blogje" over gemaakt, het is echt simpel via een online programma

De makkelijkste manier om te zien hoeveel dpi een afbeelding heeft is om naar de afbeelding te gaan en op de rechtermuisknop te klikken. Je krijgt dan een menu met een aantal mogelijkheden. Kies 'Eigenschappen'. Klik in dat scherm op 'Details' en scrol naar beneden. NB: Ga je voor een heel groot doek/bord dan is 25-50 dpi voldoende, meer is natuurlijk "beter", een formaat van 100x100cm is vanaf 72dpi prima maar ook hier geldt, meer dpi is altijd welkom!
Hoe kan ik controleren of de resolutie van de foto hoog genoeg is?
Over het algemeen geldt dat de resolutie van een foto met een bestandsgrootte van minder dan 100 kB te klein is. Van een foto van 1 MB of meer is de resolutie vaak wel hoog genoeg voor standaardgebruik, meer MB's zorgen veelal ook voor betere afdrukken.
 
Wat is een hoge resolutie afbeelding?
Een hoge resolutie afbeelding is alles wat een hoge resolutie heeft van 300 dpi met grotere pixelafmetingen, bijvoorbeeld 5000 x 4000 pixels. Heeft u een afbeelding van 640 x 40 bij 72 dpi, dan hebt u zeker een te kleine afbeelding, helaas.. Meer weten over DPI en bestanden, check deze pagina over bestanden!
 
Ik wil iets groots bestellen, hoe komt het dan?
Je DPI, ofwel scherpte in het bestand gaat omlaag als het bestand wordt vergroot maar dit is geen "ramp", je kijkafstand bij een groot bord of doek wordt namelijk ook groter dus "mag" je DPI ook omlaag. Bij een groot steigerdoek van 10 bij 10 meter waar afbeeldingen opstaan, foto's zal de DPI niet groter zijn dan 25, dit is op afstand geen enkel probleem!
 
Kom je er niet uit? Dan zijn wij er nog!
Wij kunnen het bestand ook voor je controleren, geen verplichtingen, geen kosten;
× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday