fbpx

Hoe je bestanden moet opmaken voor de beste kwaliteit

Als je reclamematerialen gaat maken, is het belangrijk om je bestanden goed op te maken voor de beste kwaliteit. Tijdens het opmaken van je PDF-bestand is het belangrijk om te bepalen welke resolutie geschikt is voor de toepassing. Over het algemeen geldt: hoe hoger de resolutie, hoe scherper de print. Maar het is niet nodig om onnodig grote bestanden aan te leveren.

Je kunt je bestanden het beste aanleveren in PDF-formaat (met PDF voorinstellingen), of eventueel in JPG of PNG. Het is niet mogelijk om bestanden aan te leveren in TIF, PSD, PSB, AI of EPS. Zet deze bestanden dus altijd om.

Als je een JPG of PNG-bestand met een ingesloten kleurprofiel gebruikt tijdens het uploaden, wordt het profiel niet ingesloten door ons systeem en wordt het standaard profiel (ISO Coated V2 of sRGB) aan het bestand toegewezen. Om ongewenste resultaten te voorkomen, raden we je aan om het bestand aan te leveren als PDF met een ingesloten kleurprofiel.

Als je tegen de beperkingen van de maximale paginagrootte (508 cm) aanloopt, pas dan de schaal van je bestand aan. De meest gangbare schaal is 1:10. Let erop dat je ook de afloop van het bestand in de schaling meeneemt.

Als je een bestand hebt dat op schaal wordt gemaakt, raden we het af om te downsamplen bij het opslaan van de PDF.

Pas zip-compressie toe, zodat er geen kwaliteit verloren gaat. Voor bijna alle afwerkingen geldt een afloop van 1 cm per zijde. Meer informatie hierover vind je in ons artikel.

Bij het afgewerkte product moet je altijd 1 cm als veilige marge aanhouden voor producten die schoon- of contourgesneden worden. Bij een speciale afwerking (zoom, tunnel, etc.) van het product moet je rekening houden met een veilige marge van 2 cm. Plaats daarom geen belangrijke beelden, logo's en/of teksten binnen deze marge, omdat deze mogelijk verloren kunnen gaan bij een afwijking in het snijden of afwerken van het product. Voor al ons drukwerk en producten van de labellijn geldt een veilige marge van 3 mm.

Lever je bestanden aan zonder snijtekens. De uitzondering zijn plano drukvellen, hier kun je wel snijtekens op plaatsen.

Voer geen bewerkingen uit in Acrobat, zoals het croppen van snijtekens of het aanpassen van het formaat. Doe dit altijd in de opmaaksoftware (Illustrator, Photoshop) zelf. Bewerkingen in Acrobat worden door ons systeem ongedaan gemaakt.

Lever geen bestand aan waarin meerdere contouren zijn verwerkt, tenzij je folie met kisscut, freesletters of stickers op vel besteld.

Lettertypen en lettercontouren

Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld, voorkom je fouten in je print en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken.

Ons systeem weigert geen bestanden waarvan fonts niet zijn omgezet. Echter komen we wel eens problemen tegen met exotische en/of corrupte fonts. Dit is op eigen risico, dus let goed op welk font je (klant) gebruikt. Twijfel je? Neem dan contact met ons op, wij kijken graag met je mee.

Lagen in de PDF

Vlak bestanden af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen. Onze RIP-software kan uit de opbouw in lagen geen informatie halen over de printlagen. Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot.

Complexe vectorbestanden

Voor complexe bestanden (met daarin veel objecten en/of verloop van tinten) raden we je aan deze eerst te rasteren voordat je het verstuurt. Je kunt het bestand rechtstreeks in Photoshop openen op de gewenste resolutie of in Illustrator voor rasteren kiezen. Het voordeel van rasteren in Illustrator? Je kunt ervoor kiezen om je steunkleuren te behouden.

Overdruk en transparanties

In de RIP-software wordt vulling/lijn overdruk herkend en gesimuleerd. Kleuren van overlappende objecten met overdruk worden bij elkaar opgeteld. Hierdoor ontstaat een nieuwe full color opbouw. Wit als proceskleur (CMYK 0-0-0-0) op overdruk, wordt niet zichtbaar. Deze softwarefunctie dient vooral voor de herkenning van steunkleuren, zoals witprint onder/boven de full color objecten.

Tips:

 • Vink ’Overdrukken simuleren’ in het uitvoervoorbeeld in Adobe Acrobat (Pro) aan om het effect van overdruk en transparantie te controleren. 
 • Door de cursor in de opmaak te plaatsen, kun je controleren welke opbouw er precies gegenereerd wordt. De waarden van proces- en steunkleuren zijn zichtbaar in het venster ‘Scheidingen’. De waarden vormen de input voor de RIP.
  N.B. het standaard referentie profiel op onze RIP’s is ISO Coated V2. Voor alle steunkleuren geldt echter dat we de volledige kleurruimte van de printer gebruiken. Dat houdt in dat ook een CMYK steunkleur er anders uit kan zien dan dezelfde kleur die als proceskleur is aangeleverd.
 • In Adobe Illustrator is het effect te controleren onder het menu 'Weergave' bij 'Voorvertoning overdruk'.
 • De bovenstaande manieren kloppen niet altijd, om er zeker van te zijn raden we aan ook altijd in Adobe Illustrator te checken of het desbetreffende object op overdruk staat of niet. 

Let op: transparantie effecten in Adobe Illustrator kunnen hetzelfde resultaat geven als overdruk en/of worden niet altijd juist vertaald in de RIP. We raden je daarom aan niet met transparantie effecten te werken. Doe je dit wel, vlak je bestand dan altijd af om ongewenste resultaten te voorkomen.

Voor alle bovenstaande situaties adviseren we een testprint te laten maken om vervelende verrassingen te voorkomen. Natuurlijk helpen wij jou hier graag bij. Neem gerust contact met ons op.

Hieronder zal ik de belangrijkste punten samenvatten:

 1. Zet actieve tekst altijd om naar lettercontouren om fouten in print te voorkomen en de bestanden veilig te stellen.
 2. Vlak bestanden af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen om risico's in de RIP-software te vermijden en bestanden kleiner te maken.
 3. Voor complexe vectorbestanden met veel objecten en/of verloop van tinten is het raadzaam om ze eerst te rasteren om onverwachte resultaten te voorkomen.
 4. Overdruk en transparanties kunnen in de RIP-software worden herkend en gesimuleerd. Het is belangrijk om dit effect te controleren voordat je bestanden afdrukt.
 5. Testprint is altijd aanbevolen om ongewenste verrassingen te voorkomen.

Als je nog vragen hebt, kun je altijd contact opnemen met Company7 voor meer informatie en hulp.

× Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday